utorok 26. októbra 2010

Zadanie W4 - Google

V rámci zadania W4 som si vyskúšal Vyhľadávač firmy Google.
Pri zadaní slovného spojenia lcd monitor: 32 400 000 výsledkov
Pri zadaní slovného spojenia v tvare "lcd monitor": 85 200 000 výsledkov
Pri zadaní tvaru lcd OR monitor: 489 000 000 výsledkov
Pri zadaní tvaru lcd monitor (asus OR acer): 5 450 000 výsledkov
Pri zadaní negácie "lcd monitor" -HP hľadá stránky obsahujúce lcd monitor, ale bez slova HP: 24 300 000 výsledkov
Ak som chcel zadať konkrétnejšie aspoň veľkosť uhlopriečky v palcoch v tvare "lcd monitor" 17"..19", vyhľadalo 2 730 000 stránok, kde sa nachádzajú monitory 17" a 19".

Pri použití špeciálnej syntaxe vo vyhľadávaní som zistil tieto výsledky:
intitle:"lcd monitor" - 480 000 výsledkov
"lcd monitor" site:sk - 81 200 slovenských stránok
Zaujímavé boli aj definície skratky LCD zistené po zapísaní define:lcd
Pri zadaní "lcd monitor"  and 19.." (asus OR acer) site:sk našlo 96 slovenských stránok, na ktorých sa nachádzajú LCD monitory s uhlopriečkou 19" značky ASUS alebo Acer.

Veľmi zaujímavá je aj služba Prekladač. Vyskúšal som si preložiť úrývok z môjho životopisu do niekoľkých jazykov.

Slovensky
Volám sa Jaroslav Kecer. Narodil som sa 21. novembra 1975 v Bardejove.  Som učiteľom informatiky na Súkromnej strednej škole v Giraltovciach.Medzi moje záľuby patrí hlavne šport: volejbal, tenis a lyžovanie.
Anglicky
My name is Jaroslav Kecer. I was born on 21 November 1975 Bardejov. I am a computer science teacher at a private High School in Giraltovciach. My hobbies are mainly sport: volleyball, tennis and skiing.
Nemecky
Mein Name ist Jaroslav Kecer. Ich war geboren am 21. November 1975 Bardejov. Ich bin ein Informatik Lehrer an einer privaten High School in Giraltovciach. Meine Hobbys sind vor allem Sport: Volleyball, Tennis und Skifahren.
Francúzsky
Mon nom est Jaroslav Kecer. Je suis né le 21 Novembre 1975 Bardejov. Je suis un professeur d'informatique à l'école secondaire privée Giraltovciach.Medzi Mes loisirs sont essentiellement le sport: volley-ball, de tennis et le ski.
Čínsky
我的名字是雅羅斯拉夫Kecer。我出生在21 1975年11月Bardejov。我是一名計算機科學教師在民辦高中學校 Giraltovciach. 我的愛好是主要的運動:排球,網球和滑雪。

Ďalšou výbornou službou sú Mapy. Vyskúšal som si nájsť najvýhodnejšiu trasu z Giraltoviec do Tatranskej Lomnice, kde chodím na lyžovačku.

Komentujeme blogy kolegov...

V rámci zadania W2-KE Komentujeme blogy kolegov som si prešiel skoro všetky blogy kolegov. Niektoré boli veľmi zaujímavé po obsahovej stránke, iné po grafickej, ďalšie naopak veľmi skromne krátke, ale úlohou nebol rozsah, skôr možnosť vyskúšať si vytvoriť vo veľkej väčšine svoj prvý  blog.
Po obsahovej stránke ma zaujal blog Vlada Kucera o nástroji Google Analytics:
http://vladodvui.blogspot.com/2010/10/google-analytics-zadanie-w4-ke-i3.html

Veľmi zaujímavé grafické spracovanie som našiel v blogu Ingrid Meščanovej:
http://mescanovai.blog.sk/detail-projekt-duvi.html?a=a34b2a3875e74bbfa23e9bb8ae36c8cf

V blogu Juraja Luščáka by som vyzdvihol nápad s domácimi úlohami:
http://luscak.blogspot.com/2010/10/vyhladavanie.html#comments

utorok 19. októbra 2010

Aj učiteľ si môže splniť svoj sen

Tento článok nevznikol ani tak z mojej iniciatívy, ale skôr ako nutnosť splniť jedno zo zadaní z predmetu Spoločenské aspekty digitálnych technológií v rámci projektu „DVUI“. Blogy navštevujem pomerne často. Hlavne kvôli získaniu rád pri riešení problémov, s ktorými sa ako správca počítačových sietí stretávam dennodenne. Nikdy mi však nenapadlo, že by som aj mohol niečím prispieť.
Pred necelými troma mesiacmi sa mi podarilo splniť jeden z mojich tajných snov. Ako každý muž aj ja som mal svoje vysnívané auto, ale ako všetci učitelia vieme, z naším platom to nie je veľmi ružové. No podarilo sa. V júni som si mohol odviesť z predajne nový Seat Leon 1,4 TSI.

Dlho som rozmýšľal aký motor by mal obsahovať, nakoniec som sa rozhodol pre nový typ motora TSI. Mojím kritériom bola hlavne úspora, ale aj dynamická jazda, čo veľmi nejde dohromady. Dieselový motor som musel vylúčiť hneď na začiatku, keďže chodím často aj na krátke vzdialenosti a v zimných mesiacoch by to pre tento druh motora neboli veľmi príjemné jazdy. Benzínový prepĺňaný štvorvalec 1,4 TSI (92 kW/125 k) s priamym vstrekovaním benzínu, bol napokon najvýhodnejším riešením. Moderný agregát vyniká pružnosťou, uhladenosťou a pri rozumnom štýle jazdy aj nízkou spotrebou paliva.

O príťažlivosti exteriéru tohto španielskeho auta svedčia aj dobré predajné čísla a mnohé ocenenia za dizajn. Kompletné informácie vrátane testu a recenzie nájdete aj na stránke:
Farieb síce nebolo veľmi na výber, nakoniec som sa rozhodol pre čiernu metalízu. Je mi jasné, že údržba tejto farby je mimoriadne náročná, ale výsledok stojí zato.

Po troch mesiacoch užívania a najazdení už skoro 10 000 km môžem povedať, že auto ma v ničom nesklamalo a jazda v ňom je neskutočný relax, nielen pre mňa, ale aj pre moju malú rodinku.